سفر نمودن از دیدگاه اسلام بی‌اندازه مفید و پسندیده است. خداوند متعال در قرآن کریم به این موضوع مهم اشاره داشته و انسان‌ها را به سیر و سیاحت و دیدن زمین توجه داشته است. خداوند متعال در آیه 15 سوره ملک می فرماید:"هوَالذّى جَعَلَ لَکُمُ الاَرضُ ذَلُو لاً فَامْشُوا فى مَناکِبِها و کُلُوا مِنْ رِزْقِهِ." او آن خدائى است که زمين را براى شما نرم و هموار گردانيد. پس شما در پستى و بلندى‌هاى آن حرکت کنيد و روزى او را خوريد. پیامبر بزرگ اسلام حضرت رسول اکرم (ص) نیز در باب سفر فرموده‌اند:"سافِروا تَصِحُّوا و جاهِدُوا تَغْنَموا." مسافرت کنيد تا سالم باشيد و در راه خدا جهاد کنيد تا بهره‌مند و صاحب غنيمت گرديد.
حضرت علی (ع) نیز در باب سفر و سیر و سیاحت می‌فرماید: براى کسب فضائل، از زادگاه خود قدم بيرون‌گذار و غربت و دورى از شهر و ديار را انتخاب کن و راه سير و سياحت و مسافرت را در پيش گير که در مسافرت پنج فايده نهفته است. مسافرت غم و اندوه و ناراحتى را از تو دور مى‌کند و موجب شادى و انبساط خاطر می‌شود. از طريق مسافرت امکانات زندگى بهتر و معيشتى نيکوتر فراهم مى‌شود. مسافرت به علم و دانش و اطلاعات انسان مى‌افزايد و معرفت و شناخت بيشترى به او مى‌دهد. و اینکه انسان با مسافرت خواهد توانست با شخصيت‌هاى محترم و مفيد جامعه هم‌ صحبت و همنشين شود و کسب فيض نمايد.
البته در باب سفر و سیاحت روایات بسیار زیادی از معصومین بیان شده است که جای توجه به آن در این مقاله کوچک نیست، اما به قدری فواید سفر روشن است که هر شخصی بدون مطالعه و تحقیق می‌تواند ده ها دلیل برای مفید بودن آن ذکر کند. همه ما نیز در طول عمر سفرهای متعددی را تجربه کرده و برای سفرهای زیادی در آینده برنامه ریزی کرده و یا لااقل آرزوی انجام آن را در سر داشته‌ایم. سفر به جاده ابریشم و در مسیر جاده ابریشم نیز یکی از آرزوهای همیشگی من بوده و برای انجام آن برنامه‌ریزی‌ها‌ی زیادی داشته‌ام.
جاده ابریشم جاده قدیمی تجارت چین که بیش از دو هزار سال پیش مورد استفاده بود، کماکان در جهان بسیار شهرت دارد. جاده ابریشم به عنوان پلی بین چین و کشورهای اروپا، آسیا و آفریقا برای تبادلات مادی و تمدنی شرقی و غربی سهم مهمی ادا نموده است. جاده ابریشم نام شبکه‌ای از راه‌های به هم پیوسته بود که تجارت زمینی چین را با نقاط مختلف دنیا همچون اروپا، آفریقا، آسیای مرکزی و یا آسیای جنوبی برقرار می‌کرد. این راه از شهرستان توان هوانگ در چین به ولایت کانسو می‌آمد و از آنجا از طریق ترکستان شرقی از درون آسیای مرکزی می‌گذشت و از راه بیش‌بالیغ و آلمالیغ و اترار به سمرقند و بخارا می‌رسید. در بخارا قسمت اصلی آن از راه مرو، سرخس، نیشابور، گرگان، بام و صفی‌آباد به ری می‌آمد و از ری به قزوین و زنجان و اردبیل و تبریز و ایروان می‌رفت. به سبب آنکه ابریشم و پارچه‌های ابریشمی بسیاری از چین و از طریق این جاده به غرب توزیع می‌شد، جاده ابریشم نام گرفت.
سفر به تمامی مسیر جاده ابریشم بسیار پر هزینه و طولانی مدت خواهد بود. بنا دارم این مسیر را در طی چندین مرحله به صورت جداگانه سفر نمایم. اوّلین مرحله این سفر عبور از سه کشور ترکمنستان، ازبکستان و تاجیکستان می‌باشد. شهرهای بزرگی همچون مرو و سمرقند و بخارا و چهارجو را پشت سرگذاشته و با گوشه‌ای از آثار بزرگ و عظیم باستانی و معماری ایرانی قبل از اسلام و آثار تاریخی و مذهبی و معماری بعد از اسلام آشنا خواهیم شد. 

کشور ترکمنستان و شهر عشق‌آباد
ساعت 4 صبح بود و هنوز خورشید از پشت کوه‌های سربه فلک کشیده بیرون نیامده بود. زمان برای من که قصد شروع یکی از سفرهای خودم را داشتم به کندی می‌گذشت. کوله پشتی خود را از شب قبل آماده کرده و تمام وسایل سفر را چندین بار چک کرده بودم تا وسیله مورد نیاز از قلم نیفتاده باشد. قرار حرکتا به سمت مرز باجگیران ساعت 5 صبح بود. راس ساعت به سمت شهر قوچان حرکت کردم. بنا داشتم طوری حرکت کنم که همزمان با شروع کار مرز باجگیران بتوانم وارد کشور ترکمنستان شده و از زمانی که دارم حداکثر استفاده را بنمایم. مسیر مشهد به قوچان را به سرعت طی کرده و بعد از عبور از گردنه‌های نه چندان بلند رشته کوه‌های شمالی استان خراسان رضوی به روستای مرزی باجگیران رسیدم. ساعت هفت و نیم صبح بود و من جزو اولین نفراتی بودم که توانستم کارهای اداری خروج از مرز را انجام داده و وارد مرز کشور همسایه شمالی یعنی ترکمنستان بشوم. فضای مرز بسیار آرام و هنوز از جنب و جوش و شلوغی رفت و آمد ماشین‌ها و افراد خبری نبود. 

ورود به ساختمان مرزی ترکمنستان با استرس و دلهره زیادی همراه بود. شنیده بودم که ماموران مرزی ترکمن رفتار مناسبی با ایرانیان ندارند. سربازان مرزی ترکمن با لباسهای پلنگی و کلاه‌های خاص خودشان بسیار جلب توجه می‌کرد. ساختمان مرزی در بلندای یک تپه قرار دارد و از بالای آن می‌توان دشت‌های اطراف پایتخت کشور ترکمنستان یعنی شهر عشق‌آباد را نظاره کرد. بعد از ارائه توضیحات به افسر مرزی برای دلیل سفر خود و مشخص نمودن مسیر دقیق سفر و روزهای اقامت در آن اجازه ورود به کشور ترکمنستان را دریافت کردم. افسران مرزی ترکمنستان خیلی دقیق وسایل همراه را بررسی کرده و از ورود هرگونه داروهای کدئین دار به کشورشان جلوگیری می‌کنند. در بعضی موارد حتی همراه داشتن آن منجر به صدور جریمه‌های بسیار سنگین خواهد بود.

كشور تركمنستان در بخش غربي آسياي مركزي قرار گرفته است. وسعت خاك آن 488100 كيلومتر مربع و با كشورهاي قزاقستان، ازبكستان، ايران، و افغانستان، فدراسيون روسيه و ازطريق درياي خزر با آذربايجان هم مرز است. امتداد اراضي آن از غرب به شرق 1100 كيلومتر و از شمال به جنوب 650 كيلومتر است. مهمترين رودخانه كشور آمودريا (جيحون) است و در شرق كشور در قسمت‌هايي از مسير خود مرز مشترك با ازبكستان و افغانستان را به وجود مي‌آورد. از آب اين رودخانه مردم افغانستان و ازبكستان نيز براي مقاصد گوناگون بهره برداري مي‌كنند. كانال قره‌قوم كه عمليات احداث آن در سال 1954م آغاز شده، مانند شاخه‌اي از رودخانه آمودريا آب اين رودخانه را به واحه‌هاي مرو، مرغاب و جلگه‌هاي دامنه رشته‌ كوه كوپت داغ انتقال مي‌دهد و در آبياري اراضي كشاورزي مناطق مذكور مورد بهره‌برداري قرار مي‌گيرد. اخيراً بعلت اهميّت فوق‌العاده اقتصادي آن را رسماً رودخانه قره قوم نام نهاده‌اند. 

آب و هواي تركمنستان گرم و خشك و بياباني است و از نظر پوشش گياهي فقير محسوب مي‌شود. در اين كشور جنگل‌هاي انبوه درختان پهن برگ ديده نمي‌شود ولي طبيعت آن از نظر تنوع گونه‌هاي گياهي غني است، به طوري كه در كوه‌هاي هم مرز با خراسان درختان مخروطي هميشه سبز مي‌رويند و در ارتفاعات بادخيز درختزارهاي وسيع پسته وحشي وجود دارد و كوير قره‌قوم كه چهار پنجم خاك كشور را تشكيل مي‌دهد، محلّ رويش انواع گياهان و در ختچه‌هاي كويري است. دماي هوا در تابستان به ندرت از 35 درجه پايين مي‌آيد امّا در زمستان به منهاي 27 درجه مي‌رسد. رطوبت و نزولات جوي اندك است و بارندگي عمدتاً در فصل بهار روي مي‌دهد.

در کشور ترکمنستان ملیت‌ها و اقوام مختلفی زندگی می‌کنند. بر اساس قوانین جاری در کشور ترکمنستان همه اقوام از حقوق مساوی برخوردار هستند. گروه‌های عمده قومی در کشور ترکمنستان عبارتند از: ترکمن، ازبک، روس، قزاق، ارمنی، آذری، تاتار، بلوچ و اکراینی. جمعیت این کشور طبق آخرین اطلاعات نزدیک شش میلیون نفر نفر اعلام شده است. این کشور در 27 اکتبر سال 1991م اعلام استقلال کرد. ترکمنستان دارای 5 استان، 15 شهر و 74 شهرک است. نام‌هاي استان‎هاي كشور و مراكز آن‎ها عبارتند از: استان آخال، استان مرو، استان لباب، استان داش آغوز و استان بالكان. شهر عشق‌آباد پايتخت كشور در اراضي استان آخال قرار دارد و از نظر تقسيمات اداري واحدي مستقل است و با جمعيت بيش از 000/500 نفر بزرگترين شهر كشور محسوب مي شود. در حاشیه دریای خزر یک شهر ساحلی زیبا به نام بندر ترکمنباشی نیز وجود دارد که اخیرا سرمایه گذاری‌های گسترده‌ای در حوزه توریست و گردشگری در آن شکل گرفته است. 

از ساختمان مرزی که خارج شدیم بلافاصله با ماشین‌های مخصوص که اجازه تردد در منطقه صفر مرزی را دارند، به سمت شهر عشق‌آباد حرکت نمودیم. فاصله ساختمان مرزی تا شهر عشق‌آباد نزدیک 35 کیلومتر می‌باشد. بعد از پیمودن مقداری از این مسیر شهر زیبای عشق‌آباد از دور نمایان می‌شود. بعد از گذشتن از یک پاسگاه پلیس در قبل از ورودی شهر و پس از عبور از طاق بزرگ ورودی شهر در جنوب عشق‌آباد وارد شهر شده و بالافاصله بزرگی خیابان‌ها، تمیزی بی‌اندازه و ساختمان‌های بزرگ و سفیدپوش آن توجه ما را به خود جلب کرد.

سکونت در عشق‌آباد از اواخر سده اوّل قبل از میلاد مسیح آغاز شده است هر چند هیچگونه آثار معماری در اراضی فعلی شهر عشق‌آباد برجای نمانده است. نام این شهر در سال 1920 میلادی و همزمان با روی کار آمدن بلشویکها به پالتارسك تغییر یافت و همزمان با تشکیل جمهوری شوروی سوسیالیستی ترکمنستان در سال 1924 میلادی و الحاق آن به اتحاد جماهیر شوروی به نام سابق خود یعنی عشق‌آباد برگردانده شد. نخستین هتل شهر، دانشگاه تربیت معلم، ایستگاه راه آهن، هنرستان موسیقی و تعداد زیادی واحدهای صنعتی در این شهر ساخته شد و در سال‌های جنگ جهانی دوم دانشگاه دولتی مسکو، استودیوی فیلمسازی کیف و ادارات دیگری نیز در این شهر مستقر شدند که در توسعه صنعتی و علمی و فرهنگی شهر تاثیر به سزایی داشت. در ساعت ۱ و ۱۷ دقيقه بعد از نيمه شب روز ۶ اكتبر سال ۱۹۴۸ زمين لرزه‌اي به شدت ۹ تا ۱۰ درجه ريشتر در عشق‌آباد به وقوع پيوست كه در نتيجه آن شهر تقريباً با خاك يكسان شد. از جمله قربانيان اين زمين لرزه خانواده رئيس جمهوري سابق تركمنستان آقاي صفر مراد نيازف بود. 

در سالهاي دهه‌هاي ۵۰ و ۶۰ قرن بيستم ميلادي در اين شهر آكادمي علوم تركمنستان، دانشگاه دولتي تركمنستان، تئاترها و موزه‌های بسیاری تأسيس شد. در سال‌هاي اخير شهر عشق‌آباد از نظر شهرسازي با شتاب بسيار توسعه مي‌يابد و مركز جديد عشق‌آباد برگرداگرد بناي يادبود بيطرفي تركمنستان و موزه يادبود قربانيان زمين لرزه عشق‌آباد كه در سال ۱۹۹۹میلادی ساخته شد، شكل مي‌گيرد. محلاتي نظير مير، گونشلي و مجموعه هتل‌هاي جديد در شهرك برزنگي از محلات نوساز شهر به شمار مي‌آيند. از ابنيه ديگري كه در عشق‌آباد در سالهاي اخير احداث شده‌اند، مي‌توان فرودگاه بين‌المللي جديد، موزه ملّي، پژوهشكده ملّي نسخ خطي، مساجد ارطغرل غازي و گوك تپه، كاخ جديد رياست جمهوري و فرهنگ‌سراي روحيت، كاخ عدالت (محل استقرار وزارت دادگستري، دادستاني، ديوان عالي كشور) كاخ وزارت دفاع و عمارت نوساز مجلس تركمنستان را نام برد. براساس آمار رسمي جمعيت عشق‌آباد هم اكنون ۶۰۴۷۰۰ نفر و وسعت آن تقريباً۳۰ هزار هكتار است.

از نظر جغرافيايي و اقليمي عشق‌آباد در بخش مياني جلگه دامنه رشته كوه كوپت داغ در ارتفاع۲۰۰ متري بالاتر از سطح آبهاي آزاد قرار دارد. از طرف شمال به كوير قره قوم منتهي مي‌شود. آب و هواي عشق‌آباد مانند ساير مناطق تركمنستان شديداً برّي است و تابستاني سوزان و خشك دارد. ميانگين دماي هوا در فصل تابستان حدود از ۴۰ درجه است و در زمستان از ۶- درجه تا 8+ درجه نوسان دارد. شبكه هتل‌هاي عشق‌آباد بسيار مدرن و زيباست و شامل هتل‌هاي چهار و پنج ستاره با مديريتي به سبك اروپائي است.

من برای اقامت در عشق آباد هتل چهار ستاره بسیار زیبا به نام آقالتین یا اکالتین را رزرو کرده بودم. هتل با این‌ که در محله قدیمی شهر قرار داشت با این وجود از امکانات رفاهی و اتاق‌های مناسبی برخوردار بود. فاصله هتل تا مرکز شهر زیاد نبود و می‌توانستم پیاده یا با اتوبوس‌های شهری به مسیرهای مختلف تردد نمایم. یکی از مشکلات اصلی برای هر توریست و مسافر خارجی در این کشور بحث زبان است. اصولا ترکمن‌ها زیاد علاقه‌ای به یادگیری و فراگیری زبان انگلیسی ندارند یا حداقل برداشت من اینطور می‎باشد. حتی من با تعداد زیادی از دانشجویان و دانش‌آموزان مقاطع دبیرستان نیز سعی کردم ارتباط برقرار کنم ولی متاسفانه انگلیسی حتی در سطح ابتدایی نیز نمی‌دانستند. در کشور ترکمنستان با همان لهجه ترکمنی خودشان صحبت می‌شود و بعد از آن زبان روسی در بین مردم عمومیّت دارد.
بلافاصله بعد از یک استراحت کوتاه در هتل کوله پشتی کوچک خودم را برداشته و برای دیدن شهر عازم شدم. همیشه در سفرها شوق زیادی برای دیدن شهر و جاذبه‌های شهری و اجتماعی آن دارم. یکی از وسایلی که می‌تواند برای دیدن شهرها کمک زیادی کرده و کمترین هزینه را در بر داشته باشد، استفاده از اتوبوس‌های عمومی می‌باشد. با استفاده از اتوبوس‌های عمومی می‌توان به عمق و حاشیه و حتی حومه شهرهای بزرگ سفر کرد. از نزدیک با مردم عادی که سوار اتوبوس می‌شوند آشنا شد و رفتارها و هنجارها و ارزش‌های عامیانه آنها را به تماشا نشست.

امروز تصمیم داشتم به دیدن بازارهای سنتی شهر بروم. در کشورهای آسیای میانه معمولا سبک بازارها شبیه به هم می‌باشد. بازارهایی بزرگ که همه صنوف در کنار یکدیگر مشغول تجارت و فروش و محصولات روزانه خود می‌باشند. در این بازارها از ویترین‌ها و دکوراسیون‌های شیک خبری نیست. یک گاری قدیمی و یا یک پیشخوان سنگی بسیار ساده تمام مغازه را تشکیل می‌دهد. بازارهای شهر عشق‌آباد معمولا در محلات مسکونی شهرها قرار دارند. بعضی از این بازارها دو طبقه و بعضی هم یک طبقه می‌باشد که در یک فضای بزرگ شکل می‌گیرد. به نظر می‌رسد در هر محله از شهر یک یا چند بازار به این شکل وجود داشته باشد. بازارهای بزرگ عمده فروشی نیز به همین شکل می‌باشد با این تفاوت که در بازارهای عمده فروشی فضایی برای نگهداری و انبار اجناس وجود دارد که این فضا در بازارهای روز فروشی وجود ندارد. مغازه داران اجناس را تازه تازه به فروش رسانده و چیزی برای انبار کردن وجود ندارد. 

چند بازار عمده فروشی بزرگ در حاشیه‌های شهر دایر است که به آپتووی بازار مشهور هستند. بزرگترين بازار خارج شهر تالكوچكا نام دارد كه به جغلق بازار و يكشنبه بازار نيز معروف است. این بازار در روزهای شنبه، يكشنبه و پنجشنبه صبح زود تا ساعت ۲ بعدازظهر داير است. اين بازار منطقه وسيعي را به خود اختصاص داده و شامل يك بخش مركزي و بخش جنبي گرداگرد آن است. این بازار بزرگ در یک زمین خاکی شکل گرفته و بسیار شلوغ است. به نظرم چیزی وجود ندارد که در این بازار عرضه نشود. همه چیز در این بازار پیدا شده و قیمت‌ها در این بازار از بازارهای دیگر ارزانتر می‌باشد. خیلی از بازارها در روزهای دوشنبه به خاطر نظافت تعطیل می‌باشند. برای کسانی که دنبال کالاهای لوکس و لوازم خانگی و اجناس مدرن می‌گردند، بازار اونیورماک و مجتمع شرکت ایمپاژ را معرفی می‌کنم. در بازارهاي تالكوچكا، آپتووي و داش حوض بازار اجناس و كالاها با قيمتي ارزانتر از فروشگاه‌ها و بازارهاي داخل شهر عرضه مي‌شود. از بازارهای معروف شهر عشق‌آّباد می‌توان از روسکی بازار نام برد. این بازار در زمان شوروی احداث شده و هنوز هم جزو بازارهای فعّال شهر محسوب می‌شود. اجناس روسی زیادی از قبیل البسه، کفش، لوازم خانگی، لوازم کوهنوردی، عکاسی، شکار و... در این بازار یافت می‌شود. قسمت عمده این بازار هم به فروش مواد غذایی اختصاص یافته است. این بازار در خیابان گوراوغلی و در کنار بانک مرکزی ترکمنستان و مجلس کشور قرار دارد. 

یکی دیگر از بازارهای شهر عشق آباد بازار صدفواره یا گودان بازار است. البته مردم شهر این بازار را بیشتر با نام استوفانتان می‌شناسند. این بازار نیز ساختاری همانند بازارهای دیگر شهر دارد. یک محوطه مرکزی که همه فروشندگان دور تا دور آن گردآمده و مشغول فروش محصولات خود می‌باشند. لباس و کفش بیشترین غرفه‌های این بازار را تشکیل می‌دهد. بعد از یک بازدید کوتاه از این بازار به سمت بازار دیگر شهر حرکت می‌کنم. از قسمت‌های اصلی و همیشگی سفرهای من بازدید از همین بازارها می‌باشد که سعی می‌کنم بدون کم و کاست تمامی بازارهای شهرها را از نزدیک ببینم. شاید بیشترین برخورد با مردم و تعامل با آنها را بتوان در همین بازارها به دست آورد. فروشندگان با انرژی و حرارت بسیار زیادی سعی در فروش و معرفی محصولات خود دارند. این بهترین فرصت برای همصحبت شدن با آنها و آشنایی با طرز زندگی، رفتارهای اجتماعی، برخوردهای مدنی و اطلاع از نحوه زندگی‌های عامه مردم در هر کشور می‌باشد. فروشندگان این بازارها که اغلب خانم‌ها و مادران خانه‌دار می‌باشند، خیلی راحت و بدون زحمت تمامی اطلاعات مورد نیاز شما را در اختیارتان می‌گذارند. کافیست باب صحبت را باز کرده و مثلا در مورد ازدواج سوالاتی بپرسید. آنوقت است که خواهید دید کلیه مراسمات و آیین‌ها و رسم و رسومات یک مجلس عروسی را از ابتدا تا انتها برای شما بازگو خواهند کرد. شاید به همین خاطر است که من ترجیح می‌دهم یک روز کامل از سفرهای خود را به دیدن بازارها اختصاص دهم.

بازار بعدی که فاصله زیادی هم با استوفانتان ندارد، بازار کاروسال بازار است. این بازار یکی از بازارهای اصلی و شلوغ شهر عشق‌آباد می‌باشد که بیشتر با نام بازار شهرک میر شناخته می‌شود. بیشترین جمعیت شهر عشق‌آباد در همین مناطق جوب شهر قرار دارد که البته بیشترین بازارها نیز در همین مناطق به وجود آمده است. در مناطق تازه ساز شمال شهر مانند منطقه برزنگی شما به هیچ عنوان نمی‌توانید بازارهایی به این سبک پیدا کنید. البته دولت ترکمنستان طرح‌های گسترده‌ای برای تغییر بافت مسکونی قدیمی در دست اقدام دارد و تلاش‌های زیادی برای انتقال ترمینال‌ها و ایستگاه‌های مسافربری به حومه شهر انجام داده است. بازار استارایا یارمارکا که با نام کوپت داغ بازار معروف است و جنت بازار نیز از جمله بازارهای دیگر شهر عشق‌آّباد می‌باشد که با همان سبک و سیاق بازارهای دیگر شهر مشغول فعالیت می‌باشند. یکی از ویژگی‌های خوب و منحصر به فرد شهر عشق‌آباد وجود ناوگان مجهز حمل و نقل شهری می‌باشد. با کمی سوال و پرسش از رانندگان اتوبوس‌ها می‌توانید به تمامی مسیرهای شهر دسترسی داشته باشید.  اتوبوس‌های شهر بسیار نو و شیک و شکیل می‌باشند. البته در داخل شهر تاکسی‌های دولتی و تاکسی‌های عمومی هم فعالیت دارند. 

بعد از یک روز پر از هیجان و دیدن مردمانی ساده و سخت کوش و صمیمی و دیدار از مناطق مختلف و عمدتا قدیمی شهر عشق‌آباد برای صرف نهار به سمت مجتمع تجاری ایمپاژ حرکت کردم. البته ساعت‌ها از زمان نهار گذشته بود، اما نگرانی از بابت پیدا کردن یک رستوران خوب در مجتمع ایمپاژ نداشتم و با توجه به اطلاعاتی که از قبل تهیه کرده بودم، مطمئن بودم که رستوران‌های ایمپاژ به صورت یکسره باز هستند و می‌توانم خستگی یک روز را با دیدار و صرف یک چای یا قهوه ترک اصل در آنجا به پایان برسانم. در رستوران‌های مختلف شهر می‌توان انواع غذاهای اروپایی و شرقی و غذاهای محلی و ملی ترکمنی را با قیمتی بسیار مناسب پیدا کرد امّا می‌توان گفت بزرگترین و تنها مجتمع تجاری لوکس شهر عشق‌آباد ایمپاژ می‌باشد. مجتمع شركت ايمپاژ در خيابان تركمنباشي قرار دارد و از مراكز فروشگاهي جديد و ديدني عشق‌آباد محسوب مي‌شود. تقرببا تمامی فروشگاه‌های بزرگ و مارک دنیا در این مجتمع دیده‌ می‌شوند. قیمت‌ها در این مجتمع بسیار گران بوده و برای دوستداران لباس و مد می‌تواند یکی از مهمترین مراکز دیدنی عشق‌آباد محسوب شود. انواع فروشگاه‌های لوازم صوتی و تصویری، مبلمان، عطر و ادکلن، لوازم ورزشی و لوازم منزل در این مجتمع در معرض نمایش قرار گرفته است. طبقه سوم به رستوران، ‌كافه تريا و غرفه ورزشي و محل بازي كودكان اختصاص يافته است. مجتمع فروشگاهي از ساعت ۹ صبح تا ۱۱ شب بدون تعطيلي هفتگي باز است در حالیکه بقيه بازارها معمولا اول غروب تعطيل مي‌شوند.

بعد از صرف یک نهار محلی و استراحتی کوتاه در مجتمع ایمپاژ تصمیم گرفتم که از نمادها و پارک‌های بسیار زیاد شهر عشق‌آباد و اگر هم فرصت شد از موزه‌های بی‌نظیر آن استفاده کنم. در شهر موزه‌های بسیار زیادی وجود دارد که موزه فرش ترکمن و موزه ملّ ترکمنستان تقریباً معروف‌ترین آنها می‌باشد. در موزه ملّی ترکمنستان انواع صنايع دستي و همچنين اشياء كشف شده در حفاري‌هاي باستان‌شناسي در خاك تركمنستان به اضافه آثار هنري غربي و همچنين برخي از هداياي خارجيان به رئيس جمهوري تركمنستان به نمايش گذاشته شده است. بزرگترین فرش دست بافت جهان نیز در موزه ملّی فرش ترکمنستان به نمایش گذاشته شده است. بعضی از موزه‌های دیگر شهر نیز عبارتند از: موزه ادبیات، و تالار نمایشگاه و اتحادیه نقاشان ترکمنستان 

ادامه دارد...